Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się tradycyjne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je sporządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy odpowiednio się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
Rynek główny restauracja
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, wobec tego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je stosuje. Na różnorodne sposoby, w szeregu przypadków ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, rozkoszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie najczęściej zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych polskich zup należy też krupki.